Program Forum BioExpo

Przedstawiamy program Forum Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej BIOEXPO 2020

Program będzie się rozrastał - nieustannie pracujemy aby zapewnić ciekawe tematy od specjalistów z branży.

23.10.2020 PIĄTEK

10:30-11:30 SALA A Wykład inauguracyjny

Niechaj pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.

1. Wpływ zmian środowiskowych i postępu technologicznego na kształtowanie łańcuchów troficznych.
2. Epigenetyczne czynniki środowiskowe kształtujące zdrowie aktualnych i przyszłych pokoleń.
3. Populacyjne potrzeby żywnościowe.
4. Kształtowanie populacyjnych tendencji zdrowotnych.

dr n. med. Sławomir Puczkowski

 

10:30-11:30 SALA B

Remodeling błon komórkowych-spersonalizowana suplementacja nienasyconymi kwasami tłuszczowymi

prof. dr hab. n. med. Lucyna Woźniak

10:30-12:00 SALA C

Wyzwania i oczekiwania w projektowaniu żywności funkcjonalnej.

1.Pojęcia związane i definiujące żywność funkcjonalną – ich znaczenie, funkcjonowanie, wartość.
2. Wymagania rynku w aspekcie potrzeb klientów, regulacji prawnych i rozwiązań legislacyjnych.
3. Prawdopodobne kierunki rozwoju żywności funkcjonalnej - potrzeby, możliwości a potencjalne nisze na rynku.
dr n. farm. inż. Kalina Sikorska-Zimny, dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO

11:45-13:45 SALA B

Dlaczego zamożni przestają liczyć kalorie" - nawyki żywieniowe osób zamożnych, wpływ mody na odżywianie. Dlaczego cateringi cieszą się coraz większą popularnością

1. Dietetyka w cateringu dietetycznym. Zalety dietetyki w cateringach dietetycznych. Rola Stowarzyszenia Cateringów Dietetycznych w branży cateringowej.
2. Dlaczego zamożni przestają gotować i dbać o dietę? Jak jedzą zamożni, wpływ otyłości na jakoś i długość życia. Dlaczego powinni zwrócić się do dietetyków? Jak zmieniają się standardy żywieniowe, różne diety na innych kontynentach.
3. Cateringi dietetyczne pomocą w leczeniu schorzeń przyszłości. W jaki sposób cateringi dietetyczne odpowiadają na schorzenia w dietetyce, jak pomagamy i tworzymy diety oraz udogodnienia dla osób zmagającymi się ze schorzeniami tj. insulinooporność, choroba Hashimoto, zespół jelita drażliwego, podagrą czy dietami z wykluczeniem laktozy lub glutenu.
Przemysław Skokowski - Prezes Zarządu Stowarzyszenie Cateringów Dietetycznych, CEO Dietly.pl

12:30-13:30 SALA A

Badanie genów pomocą w wyborze odpowiedniej diety. Nutrigenomika i nowoczesna dietetyka.

1. Współczesne poglądy naukowe na temat roli diety i indywidualnego genomu człowieka w zachowaniu zdrowia.
2. Przedstawienie krytycznego podejścia do propozycji ustawienia diety w oparciu o ograniczone badanie genotypu.
prof. dr hab. Iwona Wybrańska.

14:00-15:00 SALA A

Jak gotować, smażyć, parować, by zachować jak najwięcej wartości odżywczych? Zmiany wartości odżywczych w procesach przetwarzania. Wybór najlepszych metod.

1. Cel prowadzenia i charakterystyka procesów technologicznych w gastronomii.
2. Zalety i wady poszczególnych procesów obróbki cieplnej potraw.
3. Zmiany składników odżywczych w procesach obróbki cieplnej potraw - Zmiany barwy w surowcach roślinnych i mięsie (w tym zmiany barwy w wyniku reakcji nieenzymatycznego brunatnienia), kształtowanie profilu smakowo-zapachowego potraw, zmiany struktury i konsystencji potraw.
4. Zalecenia praktyczne w procesach obróbki cieplnej potraw.
dr hab. inż. Elżbieta Krzęcio-Nieczyporuk

14:00-16:00 SALA C

Nowatorska metoda leczenia i profilaktyki chorób współczesnej cywilizacji. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej.

1. Człowiek jako element wszechświata podlegający jego prawom.
2. Choroba- konsekwencją odejścia od praw natury.
3. Chorujemy na poziomie genowym.
4. Toksyny i niedobory przyczyną współczesnych chorób.
5. Post jako naturalna metoda przywracania równowagi przemianw organizmie.
6. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej- Świadectwa i przykłady uzdrowień.
dr n. med. Ewa Dąbrowska

16:00-16:45 SALA A

Żywność funkcjonalna specjalizacją gospodarczą Polski

Czym jest Żywność funkcjonalna?
- przykład: systemy żywności funkcjonalnej w Japonii,
- na czym polega produkcja żywności funkcjonalnej,
- żywienie spersonalizowane ,
- cyfryzacja łańcucha produkcja -handel-konsumenci/pacjenci,
- Fundacja Żywności Funkcjonalnej
dr inż. Andrzej Siemaszko

10:00-11:00 SALA A

Alergeny warzyw i owoców. Zagrożenia i profilaktyka.

dr Małgorzata Kostecka

10:00-11:00 SALA B

Choroby dietozależne u dzieci- rola dietetyka w procesie terapeutycznym.

dr n. med. Ewa Starostecka

11:00-12:00 SALA A

Zielarstwo, fitoterapia, apiterapia i aromaterapia. Naturalne rozwiązania wspomagające leczenie.

1. Zielarstwo- od wierzeń przez praktykę do nauki.
2. Fitoterapia- ziołolecznictwo nie tylko domowe.
3. Aromaterapia- na styku medycyny, kosmetologii i psychologii.
4. Apiterapia- rośliny- pszczoły- ludzie. Zalety i zagrożenia.
dr Agnieszka Stępowska

11:00-12:00 SALA C

Zioła na stany zapalne jelit.

mgr inż. Joanna Kulczyk

11:30-12:30 SALA B

Diety wegetariańskie i wegańskie w cyklu życia człowieka.

1. Diety wegetariańskie- z czym to się je?
2. Odmiany diet wegetariańskiech.
3. Zwolennicy i przeciwnicy stosowania diet wege.
4. A co na to nauka?- korzyści i zagrożenia.
5. Ciąża bez jedzenia mięsa?
6. Stanowisko towarzystw dietetycznych dotyczących stosowania diet wegetariańskich na różnych etapach życia.
dr hab. inż. Katarzyna Antosik

12:30-13:15 SALA C

Jak utrzymać zrównoważoną dietę, podczas pandemii i wynikającej z niej kwarantanny.

mgr Edyta Sołek-Trojnar

12:45-13:45 SALA A

Zioła jako konserwanty żywności.

1. Wprowadzenie historyczne,
2. Główne składniki ziół,
3. Związki biologicznie aktywne oraz działanie przeciwdrobnoustrojowe, cytoprojekcyjne i przeciwnowotworowe.
4. Praktyczne wykorzystanie ziół do konserwowania żywności.
dr hab. inż. Joanna Leszczyńska

14:00-15:00 SALA A

Zapotrzebowanie na żywność w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych.

1. Choroby cywilizacyjne- epidemia XXI wieku.
2. Wpływ żywienia na rozwój chorób cywilizacyjnych.
- Patofizjologia zespołu metabolicznego,
- Rola czynników genetycznych iśrodowiskowych (dieta, aktywność fizyczna, toksyny środowiskowe) w rozwoju zespołu metabolicznego.
3. Zalecenia towarzystw naukowych dotyczące sposobu odżywiania w wybranych chorobach cywilizayjnych (otyłość, cukrzyca typu 2, zaburzenia lipidowe, choroby układu krążenia).
4. Czy dieta spersonalizowana z zastosowanie żywności funkcjonalnej ma przewagę nad tradycyjnym sposobem żywienia - międzynarodowe badanie "PREVENTOMICS".
dr hab. prof. UJ Małgorzata Malczewska-Malec

14:00-15:00 SALA B

Czynniki żywieniowe a zdrowotność starzejącego się społeczeństwa.

Omówienie chorób o rosnącej z wiekiem częstości występowania (cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, niektóre nowotwory i in.) oraz związane z nimi czynniki środowiskowe, głównie żywieniowe.
prof. dr hab. n. med. Bogdan Solnica

14:15-15:15 SALA C

Insulinooporność u dzieci- rola dietetyka w procesie terapeutycznym.

1. Patomechanizm insulinooporności u dzieci. Powikłania nieleczonej insulinooporności.
2. Objawy alarmujące- kiedy samopoczucie i wyniki pacjenta powinny nas niepokoić?
3. Teoretyczne podstawy komponowania jadłospisów u dzieci z insulinoopornością.
4. Praktyczne aspekty bilansowania posiłków w insulinooporności.
5. Współpraca na linii dietetyk-lekarz jako optymalny sposób postępowania w leczeniu insulinooporności.
mgr Dorota Mickiewicz-Góra

15:15-16:15 SALA A

Zawartość składników prozdrowotnych w owocach i warzywach

1. Spożycie owoców i warzyw a ryzyko zachorowań niezakaźnych,
2. Zalecenia i oświadczenia żywieniowe,
3. Składniki prozdrowotne owoców i warzyw: Związki fenolowe (antocyjany, procyjanidyn i katechiny, flawonole), Witaminy, Mikro- i makroskładniki, Karotenoidy, w tym likopen, Błonnik i pektyny, Allicyna
4. Podsumowanie
dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc

15:15-16:30 SALA B

Gluten - fakty i mity

1. Właściwości glutenu.
2. Opinie na temat jego znaczenia dla technologii i zdrowia człowieka zdrowego oraz dla osób z nietolerancją, alergią lub nieceliakalną wrażliwością na gluten.
3. Modyfikacje glutenu w fermentacji mlekowej i diecie bezglutenowej.
dr hab. inż. Joanna Leszczyńska

Poznaj naszych wykładowców